OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. február 18., hétfő 14:24

Az Agrárminisztérium közleménye
    Budapest, 2019. február 18., hétfő (OS) - Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése. Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

    Az agrártárca 240 millió Ft keretösszeggel 2019-ben is támogatja a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezést. A betegség ellen nincs, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen van növényvédőszeres eljárás. A termelők felelősségtudatos hozzáállásának és a következetes hatósági fellépésnek köszönhetően a betegség nem terjedt el az országban, a megelőzés azonban folyamatos, amelyhez – valamint, ha a betegség mégis megjelent, akkor a felszámoláshoz is – a minisztérium támogatást nyújt.

A támogatás igénylése ettől az évtől egyszerűsödik. A megelőzéshez, valamint a betegség felszámolásához a szőlőtermelő vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe a kijuttatott növényvédőszer vételárának 75%-a erejéig, hektáronként legfeljebb 12.000 Ft összegben. A támogatás szempontjából figyelembe vehető növényvédőszeres védekező tevékenység időszaka május 1-től július 31-ig tart, mind a megelőzésnél, mind pedig a felszámolásnál.

A támogatás további részleteit a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet tartalmazza.

     Kiadó: Agrárminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.