OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. március 14., csütörtök 08:39

A Miniszterelnökség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. március 14., csütörtök (OS) - Az 1848/49-es szabadságharcra emlékeznek a magyar közösségek

    Világszerte megünneplik a magyar szervezetek és közösségek március 15-ét. A megemlékezésnek Európától Ausztráliáig közösségformáló szerepe is van, sok település együtt ünnepel, és sok helyre érkeznek vendégek Magyarországról vagy más magyarlakta régióból. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által indított Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai a világ minden táján aktívan részt vesznek az ünnepségek szervezésében.

A rendhagyó történelemórák, előadások, ünnepségek már a 15-ét megelőző hétvégén elkezdődtek és az azt követő héten is folytatódnak. Egyházak, helyi politikai és civil szervezetek, magyar iskolák, nagykövetségek vállalják magukra az események szervezését, amelyben aktívan részt vesz a Petőfi Sándor Program 72 és a Kőrösi Csoma Sándor Program 140 ösztöndíjasa, sőt, nem egy helyen az ő munkálkodásuk eredményeképpen kezd meghonosodni, vagy felelevenedni az ünnep.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc valamennyi fontos helyszínén, és a forradalmárokhoz köthető helyszíneken is szerveznek ünnepi programokat, így például Medgyesen, Segesváron, Petőfi feltételezett elestének helyén, a 2005-ben újjáépített Ispánkúti Petőfi-emlékműnél, a győztes piski csata helyszínén vagy Székelykeresztúron, ahol két éve újra elültették Petőfi körtefáját.

     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.