2024. április 26. péntek

2019. március 21., csütörtök 18:07

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. március 21., csütörtök (OS) - Elkészült a magyar 5G Stratégia szakmai tervezete  A stratégia fő célkitűzése, hogy Magyarország a legújabb, ötödik generációs mobil távközlési fejlesztések egyik európai központjává váljon, és régiós vezető szerepet töltsön be az 5G-re épülő alkalmazások fejlesztésében, tesztelésében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Digitális Jólét Program (DJP) és az 5G Koalíció (5GK) képviselői a Digitális Jólét Fórumon mutatták be Magyarország 5G Stratégiájának szakmai tervezetét 2019. március 20-án, Budapesten, a Millenáris Startup Campuson.

"Az 5G napjaink egyik legnagyobb hatású technológiai újdonsága, amely az állampolgárok és a vállalkozások mindennapi életét alapjaiban megváltoztató innovatív termékek, szolgáltatások és üzleti modellek elterjedését teszi lehetővé. Széles körű elérhetősége alapvető feltétele pl. az önvezető járművek, a távdiagnosztika és távműtétek, az okosgyárak és okosvárosok, a virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazások használatának, működtetésének" – mondta el Solymár Károly Balázs, az ITM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: az 5G az innováció katalizátoraként versenyelőnyt jelenthet az új technológiát elsőként bevezető országok számára.

A stratégia két pillér mentén kilenc eszközcsoportot és 32 intézkedést azonosít be annak érdekében, hogy hazánkban a világon az elsők között álljon rendelkezésre 5G szolgáltatásra alkalmas infrastruktúra.
     Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium