OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. március 24., vasárnap 16:44

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2019. március 24., vasárnap (OS) - Gondoskodási válság: azonnali béremelést a szociális szektorban! -

    Ma Magyarországon gondoskodási válság van, ezért reformokra van szükség a gondozói rendszerben. Az LMP szerint el kell érni, hogy a megnövekedett otthonápolási díjat az idősgondozásra is kiterjessze a kormány, és a fogyatékkal élő gyermekek támogatását finomhangolják. A szociális szférában nyolc éve semmilyen béremelés nem valósult meg, ezért az LMP érdemi bérfejlesztést követel.

Ungár Péter törvényjavaslatot is benyújtott, amelynek célja, hogy az otthonápolási díjat a jelenlegi 30-50 ezer forintról legalább 100 ezer forintra növelje a kormány, továbbá át kell gondolni a gyermekápolási díj pontozási rendszerét és annak felülvizsgálatát, hogy jobban figyelembe vegyék az értelmi fogyatékkal, például autizmussal élők szempontjait is, másrészt pedig a támogatást az idős hozzátartozójukat ápolókra is ki kell terjeszteni. A szociális szférában nyolc éve semmilyen béremelés nem valósult meg, ezért az LMP konkrét intézkedési javaslata szerint a szociális bértáblát végzettség szerint egyenértékűvé kell tenni a pedagógus és egészségügyi bértáblával. Az LMP álláspontja szerint a hazai gondoskodási válság felszámolásához olyan átfogó, új szemléletre van szükség, amely a szociális rendszer intézményeit nem leépíti, hanem a fejlesztését tekinti kiemelt kormányzati feladatnak.

Ungár Péter,
országgyűlési képviselő

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.