2024. április 28. vasárnap

2019. március 25., hétfő 14:13

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. március 25., hétfő (OS) - 34 féle száraz macskatápot tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a termékcímkén szereplő információk alapján. Értékelték, hogy mennyire részletes a tájékoztatás, és milyen összetevőket tartalmaznak a tápok. Úgy tűnik, hogy tájékoztatás terén még van hova fejlődniük a gyártóknak, ugyanis sok terméknél az sem derül ki mennyi hús van bennük.

A tesztben elsősorban a tájékoztatás részletességén, valamit a tápok állati fehérje (hús- és állati származék) tartalmán volt a hangsúly – hiszen a macskáknak, mint ragadozóknak ez a legfontosabb tápanyagforrásuk. A gabonafélék puffadást okozhatnak, így ezek az összetevők mindenképpen kerülendők, ezért jó, ha az összetevő lista végén szerepelnek. Pontozták a termékben lévő A- D- és E-vitamint és a taurin tartalmat is.

Esszenciális aminosav a macska számára a taurin, önállóan azonban nem tudja szervezete előállítani, ezért pótolni kell. Ennek hiányában a macska megvakulhat, idegrendszeri és emésztési problémák léphetnek fel, így mindenképpen fontos, hogy a tápok tartalmazzák ezt az összetevőt, ideálisan 100 mg/100 gramm arányban – mondta Dr. Hill István állatorvos, a budapesti Dr Hill Kisállatrendelő vezetője, a Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértője.

Kiadó: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete