OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2019. március 25., hétfő 14:13

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. március 25., hétfő (OS) - 34 féle száraz macskatápot tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a termékcímkén szereplő információk alapján. Értékelték, hogy mennyire részletes a tájékoztatás, és milyen összetevőket tartalmaznak a tápok. Úgy tűnik, hogy tájékoztatás terén még van hova fejlődniük a gyártóknak, ugyanis sok terméknél az sem derül ki mennyi hús van bennük.

    A tesztben zömmel a drágább (2100-4000 Ft/kg) szakáruházi termékek vezetik a listát, de szintén az élmezőnyben találjuk szupermarketek és drogériák olcsóbb, saját márkás termékeit is 1200-1300Ft/kg egységárral. Ezek főleg magas állati fehérje tartalmuk miatt kaptak sok pontot, többségüknél a gabona nem az összetevő lista elején szerepel, valamint azért, mert a csomagolásról viszonylag részletesen kiderül, hogy mi van termékben.

A teszt alapján úgy tűnik, a tájékoztatás nem a gyártók erőssége. A 34 termékből mindössze ötnél tüntette fel a gyártó mindegyik összetevőt százalékos arányban. 14 macskatápnál még az sem derül ki, hogy mennyi hús vagy állati származék van bennük, de a többi összetevőről se sokat tudunk meg.

Kis állat nagy biznisz

A kisállattartás nagy üzlet az Európai Unióban. Az állateledelekből az EU-ban csak 2017-ben 20,5 milliárd euró értékben vásároltunk. Itthon több mint 30 milliárd forintot költünk évente házi kedvenceinkre, amelyek közül a macskák vezetik a listát: mintegy 2,2 millió cicát tartunk.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt:
https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/szaraz_macskatap_macskaeledel_teszt

     Kiadó: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.