OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. március 28., csütörtök 06:09

A Magyar-Osztrák-Bajor Társaság közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. március 27., szerda (OS) - Ünnepi megemlékezés Budán, a II. Rákóczi Ferenc emlékév és a Nagyságos fejedelem születésnapján.

    Újbuda alpolgármestere ünnepi előadásában II. Rákóczi Ferenc emberi nagyságát, a magyar történelemben kiemelkedő, önzetlen áldozatát és hazaszeretetét hangsúlyozta. A Pozsonyból érkezett szlovák történész – muzeológus, tolmács segítségével adta át gondolatait a hallgatóságnak. II. Rákóczi Ferenc minden magyar ember számara, a nemzet iránti hűség, önfeláldozás és az államférfiúi minőség példaképe. Soha addig nem látott konszenzus és nemzeti egység jött létre a Kárpát-medence magyarsága és a másajkú népek együttműködésével. A Felvidéken nemhiába nevezte fejedelmünk a ruszinokat a "legkedvesebb népemnek", vagy a tót atyafiainkat sokszor dicsérte meg hűségükért, bátorságukért. A Kápát-medence népei hosszú évszázadokon keresztül tudták hol a helyük. Idegen, hatalmak lassan csepegtették a gyűlölet mérgét, a nem magyar ajkúak szívébe. Rákóczi korában erről még nem volt szó, de 1848/1849-ben és első világháború korában már egyértelművé vált az, hogy a méregnek különösen erős hatása volt. A 19-ik és 20-ik században megdöbbentő gyűlölettel estek a magyaroknak, időről időre másajkú népeink.
     Kiadó: Magyar-Osztrák-Bajor Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.