OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. április 17., szerda 11:19

A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. április 17., szerda (OS) - A Magyar Hollywood Tanács április 18-át Rózsa Miklós-emléknappá nyilvánította.

    Több mint száz filmzenét komponált, háromért Oscar-díjat is kapott. Szimfóniáit, hegedű-, zongora- és gordonkaversenyeit, kamaraműveit, zongoradarabjait és kórusműveit a legnevesebb előadók, világhírű hangszeres szólisták adták elő. 112 éve, 1907-ben született ezen a napon Rózsa Miklós. Apja nagylóci birtokán szívta magába a palóc kultúrát, különösen a zenét, amely meghatározó élmény lett egész életére.
1935-ben kezdődött hollywoodi filmzeneszerzői karrierje, az ő zenéje szól A bagdadi tolvaj, A dzsungel könyve, a Bűvölet (1. Oscar-díj), a Kettős élet (2. Oscar-díj), a Ben Hur (3. Oscar-díj), a Cid, az Ivanhoe, a Julius Caesar és a Quo vadis című filmekben is.
Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke bejelentette, hogy a világhírű zeneszerző fantasztikusan értékes filmzenei életműve előtt adózva a Tanács április 18-át Rózsa Miklós-emléknappá nyilvánítja. A zeneszerző életéről szóló exkluzív megemlékezést tartják majd Rózsa gyermekkorának színhelyén. A nógrádi községben három éve Rózsa Miklós emléktáblát avattak fel.

     Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.