2024. április 29. hétfő

2019. április 17., szerda 14:49

Az Agrárminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. április 17., szerda (OS) - Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is. Sikeres volt a V4-országok és más közép-európai tagállamok összefogása, mert közösen elértük, hogy módosította az Európai Bizottság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, mely lehetővé teszi a termékek kettős mércéjével szembeni fellépést.

Az Európai Parlament a mai ülésén jóváhagyta a megállapodást a termékek kettős minőségével szembeni fellépést lehetővé tevő előírásokról. A jogszabály tervezet értelmében az emberek megtévesztésének minősülne a jelentősen eltérő összetételű vagy jellemzővel rendelkező termékek azonosként való forgalomba hozatala a különböző tagállamokban. Emellett a tervezetben előírják, hogy a vásárlót tájékoztatni kell a termékek közötti, legitim és objektív okokon alapuló különbségekről is. Ennek minősülhet a nemzeti jogszabály, az alapanyagok elérhetősége vagy szezonalitása, az egészséges étkezés elősegítését célzó önkéntes stratégiák, és az előállítók azon joga, hogy ugyanazon márkájú terméket eltérő tömegű/térfogatú kiszerelésben hozhassa forgalomba.

Kiadó: Agrárminisztérium