OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. június 7., péntek 15:43

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2019. június 7., péntek (OS) - Elfogadhatatlan és példátlan a román diplomácia lépése -

    Mint ismert, az úzvölgyi katonatemetőbe román provokátorok törtek be, és rongáltak meg magyar síremlékeket. A temető rengeteg magyar honfitársunk zarándokhelye, köztiszteletnek örvendő hely. Az LMP elfogadhatatlannak és a nemzetközi szokásjogi normák durva megsértésének tartja, hogy Románia budapesti nagykövete megtagadta a párbeszédet az üggyel kapcsolatban.

Elvárjuk a kormánytól a leghatározottabb fellépést és minden rendelkezésre álló eszköz igénybevételét, továbbá mélységesen elítéljük a román fél udvariatlan, kioktató és példátlanul durva stílusát. Tudjuk, hogy államközi egyezmény írja elő, hogy a magyar féllel kötelesek a román illetékesek egyeztetni, ezért felszólítjuk Románia kormányát: tegyen eleget nemzetközi kötelezettségének és a közös európai értékekből fakadó normatív szabályokat tartsa be.

Az LMP politikai közössége továbbá elítéli azt a gyűlöletkeltő és uszító politikát, amit az üggyel kapcsolatban a román média és hatóságok művelnek, kiállunk magyar honfitársaink mellett, akik a katonatemető védelméért küzdenek. Az LMP emellett elvárja azt is, hogy az EU a szokásos szigorral adjon választ erre az alapjogi sérelemre, hiszen az erdélyi magyarok sem érdemelnek kevesebbet, mint más EU-s állampolgárok.

LMP Sajtó


     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.