OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. június 8., szombat 11:55

A Magyar Békekör Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. június 8., szombat (OS) - Szíria: Szövetségesek és megszállók

    A terroristákkal összejátszó amerikai, brit, francia és török megszállókkal szemben kell megküzdenie a szír hadseregnek, hogy helyreállítsa Szíria területi egységét. Kétezer amerikai, s megannyi brit, francia és török katona állomásozik az országban. Amerikaiak és kurdok aknázzák ki az Eufrátesztől Keletre fekvő szír olajmezőket, de nem osztoznak a hasznon Szíriával. A Nyugat megtagadja részvételét Szíria újjáépítésében, szankciókkal és a menekülteknek nyújtott segélyekkel akadályozza az 5,5 milliónyi szír menekült hazatérését és bekapcsolódását az ország újjáépítésébe – tudatta a szír származású Kassab Adonis, az Orientalista.hu főszerkesztője a Magyar Békekörben tartott péntek esti előadás-beszélgetésen. Szíria területének 70-75 százaléka szabadult fel, várható a törökök megszállta Idlib visszafoglalása az év végig. A további területek felszabadítása nem katonailag, hanem az asztalnál fog megtörténni. Szíriával szövetséges erőként tartózkodnak ott az orosz fegyveres erők, az iráni, iraki és afgán önkéntes milíciák, s a libanoni Hezbollah. Szíria nem mond le a Golanról Izrael javára, sem az Eufrátesztől Keletre fekvő országrészről a kurdok javára. A nemzeti megbékélés részeként amnesztiában részesítik azokat, akiket az Iszlám Állam terrorszervezet rákényszerített a fegyveres harcra, besorolják őket a szír seregbe. Az ellenzéki pártok többsége Aszad mellett áll, a fegyveres ellenzéknek nincs társadalmi bázisa – mondta az előadó a Békekörben.
    
     Kiadó: Magyar Békekör Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.