OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2019. június 20., csütörtök 10:21

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. június 20., csütörtök (OS) -

    Magyarország első gluténjelző segítőkutyájának képzésébe kezdett a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület

Gofree, a NEO Segítőkutya Egyesület egyik legifjabb tanulója az első gluténjelző segítőkutya lesz Magyarországon. Gofree (ejtsd Gofri) a képzés befejezésével egy 10 éves cöliákiás kislány, Emma mellett kezdi majd meg munkáját. A cöliákia egy egész életen át tartó betegség, mely 100 emberből 1-et érint. A betegség azzal jár, hogy a szervezet az egyes gabonákban megtalálható glutén egészen kis mennyiségére is heves immunválasszal reagál, ami tönkreteszi a beteg szervezetét. Az egyetlen hatékony gyógymód a teljesen gluténmentes táplálkozás, ami rendkívül nehéz: a glutén szinte mindenhol jelen van, ahol élelmiszerrel foglalkoznak, akár egészséges ember számára észre sem vehető szennyezőanyagként is.
A kutyák bámulatos szaglószervükkel a képzést követően képesek a glutént azonosítani. Emma segítőkutyája, Gofree minden ételről el fogja tudni dönteni, hogy tartalmaz-e nyomokban glutént, vagy nem, és ezáltal biztonságos-e kis gazdája számára.
Gluténjelző segítőkutyák jelenleg csak Amerikában dolgoznak, a képzési módszert a NEO Egyesület munkatársai egy külföldi mesterkiképző bevonásával sajátítják el. Az Egyesület a kiképzési alkalmak anyagi fedezetére támogatókat keres. A teljes képzés körülbelül 8–10 hónapot vesz igénybe, és havonta megközelítően 400 EUR a költsége.

NEO MSKE
http://segitokutya.net/2019/06/gofree/
     Kiadó: NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.