OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2019. június 25., kedd 14:29

Az Agrárminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. június 25., kedd (OS) - Az Agrárminisztérium saját halottjának tekinti Dr. Gergátz Elemért

    Életének 78. évében elhunyt Dr. Gergátz Elemér, az Antall–kormány egykori földművelésügyi minisztere. A szaporodásbiológus szakállatorvost az Agrárminisztérium saját halottjának tekinti.

Gergátz Elemér 1942. május 6-án születetett Rábatamásiban. Középiskolai stúdiumait a Győri Bencés Gimnáziumban végezte, 1966-ban az Állatorvostudományi Egyetemen "summa cum laude" minősítéssel diplomázott. Ezt követően az Országos Mesterséges Termékenyítő Központ Magyarkeresztúri Mesterséges Termékenyítő Főállomásán folytatta pályáját. A bikasperma tartósítási eljárások továbbfejlesztését megcélzó kutatásai mellett kidolgozta és megszervezte a központi sertéssperma ellátást és termékenyítést. A világon elsőként embrió-átültetéssel végzett állománymentesítést fertőző bakteriális betegségtől és ezzel meghonosította Magyarországon a francia lacaune juhfajtát. Kutatási tevékenysége mellett anatómiát, élettant, szaporodásbiológiát, majd állat-biotechnológiát tanított.
1991-ben felkérést kapott Antall József miniszterelnöktől a Földművelésügyi Minisztérium vezetésére. Feladatai közé tartozott a tárca új szervezetének kialakítása, a rendszerváltozás utáni mezőgazdasági szakigazgatás megteremtése. Miniszteri tevékenységének befejezését követően 1993-ban visszatért Mosonmagyaróvárra tanítani.

     Kiadó: Agrárminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.