OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. június 26., szerda 21:36

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleménye
    Budapest, 2019. június 26., szerda (OS) - Az adóhatóság levélszemetet küld a katásoknak, hogy fizessenek 75 ezer forint katát

    A hivatalos közlésekre szánt tárhelyet megcélzó "tájékoztatás" tartalmával több probléma is van:

1.
A KATA befizetésekor a nyugdíjalap nem részesedik, a KATA teljes bevétele a központi költségvetésé. A nyugdíjak megállapítási, kifizetési rendszere a parlamenti többsége által megváltoztatható. Szokatlan, hogy az adóhatóság a központi költségvetés többlet-bevételeiért lobbizik.

2.
40 év KATA = 40 év szolgálati idővel. A levél ehhez képest azt a tévképzetet erősíti, hogy a főállású katás csak 236 nap szolgálati időt szerez. A szolgálati idő azonban csavaros fogalom: összeget és jogosultságot is jelenti. Az időbeli jogosultság tehát megvan, a nyugdíj összege lehet alacsonyabb 50.000 Ft havi kata mellett. Az összeg megbecslése azonban hiányzik az egyoldalas közleményből. A kisadózók a jelenlegi nyugdíjszabályozás szerint 40 év kisadózással - egyes nyugdíjkalkulátorok szerint - kb. 38 ezer forint havi nyugdíjt kapnának, a 75 ezer forintot fizetők pedig 58 ezret. Az első olyan személy, aki 40 évig kisadózást végzett 2053-ban fog nyugdíjba menni.

3.
A nyugdíjkalkuláció kérelmezése bonyolult ÁNYK telepítési folyamatot igényel és valójában a kormányhivatal nem fogja tudni az egyeztetést lefolytatni, ügyintézőhiány miatt (főleg Budapesten).

4.
Az ilyen NAV értesítések esetén az ügyfél a könyvelőjét hívja, hogy magyarázza el, hogy a hivatal mit akar. Ez a könyvelőknek többlet-ügyintézést jelent.
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.