2024. április 26. péntek

2019. augusztus 14., szerda 11:06

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2019. augusztus 14., szerda (OS) - A Demokratikus Koalíció Orbán Viktort kérdezi a kémgyanús orosz bank ügyében

Zavartalanul zajlik annak az orosz politikai vezetés legfelsőbb köreihez bekötött Nemzetközi Beruházási Bank magyarországi berendezkedése, amellyel kapcsolatban többen aggodalmukat fejezték ki. Természetesen a bank, és a magyar kormány is állítja, hogy a pénzintézet tiszta, mint a fehér hó. Igaz, bizonyos hírek szerint Orbán Viktor ígéretet tett David Cornstein budapesti amerikai nagykövetnek, hogy a bank nem költözik a Szabadság térre, az amerikai nagykövetség közelébe.
     A Demokratikus Koalíció Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul az orosz bankkal kapcsolatos kérdések miatt. Ha a miniszterelnök szerint a pénzintézet pedigréje kifogástalan, miért kell garantálni, hogy nem mennek az amerikai követség közelébe? Miért van szüksége egy banknak és alkalmazottainak diplomáciai mentességre - ugyanis ez az egyezmény is érvényben van. Mit tesznek annak érdekében, hogy kiszűrjék a hírszerző gyanús személyeket? Nyilván Orbán Viktor is jól ismeri - és saját bőrén tapasztalja - azt a közismert idézetet, miszerint attól, hogy paranoiás vagyok, még nem biztos, hogy nem üldöznek.

Gréczy Zsolt
országgyűlési képviselő, frakciószóvivő