OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. szeptember 14., szombat 14:44

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2019. szeptember 14., szombat (OS) - Az elmúlt napok híre volt, hogy "új történelmi mélypontra gyengült a forint" és "soha nem volt ilyen gyenge a forint". Valóban nem lehetett látni 15 éve, amikor a devizahitelezés kezdett kibontakozni, hogy a svájci frank 2019 őszén 300 forint felett lesz? A Hiteles Mozgalom közleménye.

    A Budapesti Értéktőzsde 2004 októberében megvizsgálta, hogy milyen veszély fenyegeti a lakosságot, mekkora kárt okozhat számukra a devizahitel, és tőzsdei termékekkel milyen módon tudják a kockázatot semlegesíteni. A várható kár kiszámításához (és a megfelelő tőzsdei termék kiválasztásához) készítettek 10 évre árfolyam előrejelzést. 10 évre 100 forint forintgyengüléssel számoltak. Ez pontosan bekövetkezett: a 150-es szintről 250-re nőtt a CHF árfolyama 2014 végére.

Ha időarányosan nézzük az árfolyam előrejelzést, akkor 15 évhez 150 forint árfolyamromlás tartozik.

Nem olyan régen, a Corvinus Egyetemen folytatott kutatás megerősítette a BÉT 15 évvel ezelőtti elemzését. Az árfolyamváltozás oka: "az a deviza, amelyiknek magasabb a kamata, várhatóan leértékelődik a másikkal szemben."

A devizahitelesek szempontjából a lényeg, amire számítani kell: "amit a kamaton megnyerünk, pontosan megegyezik azzal, amit az árfolyamon elveszítünk".

Ez a gazdasági törvényszerűség nem csak a forintra igaz, gyengült a lengyel zlotyi, a román lei, a horvát kuna is.

Hiteles Mozgalom a jövőben is mindent elkövet azért, hogy a devizahiteles csalás minden eleme ismert legyen.


     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.