2024. április 28. vasárnap

2019. szeptember 19., csütörtök 09:51

Az Állami Számvevőszék közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. szeptember 19., csütörtök (OS) -

A megnyitót követő előadásokból többek között kiderül, hogy a nemzetközi korrupciós rangsorok – különös tekintettel a Transparency International Corruption Perception Indexére – nem alkalmasak sem az egyes országok összehasonlítására, sem tudományos következtetések levonására. A konferencia rámutat arra is, hogy a nemzetközi versenyképességi mérések egyes adatait, bizonyos részeit ajánlott fenntartásokkal kezelni, és semmiképp sem érdemes pusztán csak a versenyképességi rangsorokra, vagy mérésekre alapozni a gazdaságpolitikát. Továbbá fény derül arra is, hogy a nemzetközi hitelminősítő szervezetek által kidolgozott értékelési módszerek nem biztosítják átfogóan az objektivitás, a nyomon követhetőség és az áttekinthetőség követelményét.

A tudományos konferencia arra is rávilágít, hogy a hazai tudományos folyóiratok miként tudnak jobban megfelelni a nemzetközi tudományos standardoknak. A nemzetközi közpolitikai mérések módszertanát a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mellett működő magyar képviselet vezető munkatársa, a kormányzás és a politikai teljesítmény mérését a gyakorlatban a Századvég Gazdaságkutató tudományos munkatársa mutatja be.

Kiadó: Állami Számvevőszék