OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2019. október 18., péntek 11:53

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2019. október 18., péntek (OS) - Domokos László: folyamatos a magyar gazdaság felzárkózása

    Magyarország gazdasági fejlettsége 2018-ban tovább közeledett az európai uniós átlaghoz, amihez hozzájárult a magyar gazdaság fenntartható kifehéredése – hangsúlyozta az Állami Számvevőszék elnöke a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) konferenciáján, Miskolcon.

Domokos László felidézte: 2010-ben 235 milliárd forinttal, 2013-ban pedig 534 milliárd forinttal, vagyis 7,2%-kal kevesebb adóbevétel folyt be a költségvetésbe az előzetesen tervezettnél. Ehhez képest az ÁSZ a 2018-as zárszámadás ellenőrzéséhez kapcsolódó makrogazdasági elemzésében arra mutatott rá, hogy 2018-ban a költségvetés bevételei 6,2%-kal meghaladták a tervezettet.

"Mindez a dinamikus GDP-bővülés, valamint a gazdaság fehérítését, illetve az adóbeszedés hatékonyságának növelését célzó intézkedések együttes eredménye" – világított rá az ÁSZ elnöke. Mint mondta: A 2018-as költségvetési és makrogazdasági folyamatok lehetővé tették Magyarország gazdasági fejlettségének közeledését az uniós átlaghoz. E folyamat fenntarthatósága szempontjából fontos kérdés az aktuális hajtóerők fennmaradása, illetve az anticiklikus politika eszköztárának a gazdasági körülményekhez igazodó alkalmazása – hívta fel a figyelmet Domokos László.

A miskolci szakmai eseményen az Állami Számvevőszék együttműködési megállapodást kötött a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kormányhivatallal a lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítése érdekében.
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.