2024. április 20. szombat

2019. október 20., vasárnap 14:43

A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. október 20., vasárnap (OS) - KEP ünnepi megemlékezés október 23-ról, a köztársaság kikiáltása 30. évfordulójáról az Akadémián

A rendezvény első témájaként a KEP ünnepi megemlékezést tartott az 1956-os forradalomról és a köztársaság kikiáltásának 30. évfordulójáról október 17-én az Akadémia Könyvtár tanácstermében. A himnusz elhangzása után rövid köszöntőt tartottak Dr. Czeglédi József KEP elnök, Prof. Kroó Norbert akadémikus és Prof. Marinovich Endre a VERITAS főigazgató helyettese. Felkért előadónk Dr. Szűrös Mátyás, 1989/90-ben a Magyar Köztársaság ideiglenes köztársasági elnöke, az Országgyűlés korábbi elnöke, külpolitikus, diplomata volt, aki a Magyar Köztársaság 1989. október 23-i kikiáltása körülményei, főbb tapasztalatai témában tartott előadást.
A rendezvény levezető elnöke: Dr. Czeglédi József a KEP és 56-os Dialógus Bizottsága elnöke volt. Bemutatta az előadót Szűrös Mátyás v. ideiglenes köztársasági elnököt, úgy is mint aki 30 évvel ezelőtt parlamenti dolgozószobája teraszáról kikiáltotta a köztársaságot 100 ezer ember előtt. Az előadó megosztotta tanulságul szolgáló gondolatait és a személyes tapasztalatait. A nevezetes eseményekhez vezető időszakban növekvő konfliktusa volt a pártvezetéssel: túl nemzeties politikát kezdett képviselni, így más feladattal bízták meg, a parlament – akkor nem túl súlyosnak számító – elnökévé "térítették el". (További inf.: www.kepcp.hu )

Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület