OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 28. kedd
Ismertető


2019. október 20., vasárnap 14:44

A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. október 20., vasárnap (OS) - KEP ünnepi megemlékezés október 23-ról, a köztársaság kikiáltása 30. évfordulójáról az Akadémián

    A Parlament történelmi szinten működése és hivatása magaslatára tudott kerülni, valóságos alkotmányozó nemzetgyűlés szerepkörrel. A megalkotott új alkotmány egy többpárti parlamenti demokrácia követelményeinek 21 éven keresztül meg tudott felelni. A parlament sarkalatos törvényeket is elfogadott. Ismét sikerült elsőnek lennünk a szomszédos országok között, hasonlóan az 1956-ban úttörő szerephez. Visszautalt Nagy Imrére, aki nemzeti felszabadító forradalomnak nevezte az akkori fejleményeket. A forradalom és szabadságharc után már nem lehetett a régi módon kormányozni, ami megrendítette a szocializmust. A 80-as évek végére Magyarországon elég nehéz gazdasági és szociális helyzet alakult ki, és ez nyomást gyakorolt az állampártra. Megerősödött az ellenzék. Gyakorlatilag kettős hatalom alakult ki. Az ekkor megválasztott parlamentben már volt 7 ellenzéki, és ez élesen eltért más szocialista országoktól. Megerősödtek a reformerők, tömegesen léptek ki a tagok az állampártból. Nem volt egyszerű az út, de 1989-ben megint sikerült élen járni a történelmi változtatások tekintetében. A nemzeti konzultáció szervezőiben megvolt a szándék az egységes cselekvésre.
     Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.