OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. október 20., vasárnap 14:44

A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. október 20., vasárnap (OS) - KEP ünnepi megemlékezés október 23-ról, a köztársaság kikiáltása 30. évfordulójáról az Akadémián

    Adott volt a nemzeti összhang. Ilyen előzmények nyomán a Parlament előtt százezres tömeg gyűlt össze a köztársaság kikiáltását eredményező eseményre. 1988-ban ő fogalmazta meg, hogy a határon túli magyarság a nemzet részét képezi. 1989 januárban Pozsgay Imre jelentette be a rádióban, hogy 56 nem ellenforradalom volt. Ez azért volt fontos, mert a nép látta, hogy nagyon fontos változások kerülhetnek sorra. A beszédet szándékosan délre időzítették, a nándorfehérvári diadalra emlékezve. A fogadtatás pozitív volt a nyugati országok részéről is, de ellentmondásos volt a reagálás: szimpatizáltak, de óvták a reformfolyamatot, intettek arra, nehogy az akkor még létező, bár Gorbacsov idejére nagyban átalakult szovjet politikai vezetést megharagítsák vele. Emlékeztettek a Jaltai egyezmény teremtette nagyhatalmi status quo-ra. A Nyugat attól tartott, hogy éles konfliktushelyzet teremtődik, és ez rá is kihathat. Az akkori francia elnök felszólította a szovjet állam vezetőjét, hogy akadályozza meg a német újraegyesítést. Itthon határozott nemzeti összhang teremtődött: az elnök úr mindvégig támogatta a Németh Miklós kormányt, fontosnak tartja, hogy Pozsgay Imrével együtt népi-nemzeti meggyőződésű hazafinak mondhatta magát, amihez a körülmények ellenére mindvégig 86 évesen büszkén vallhatja, hogy eredményes hosszú életpálya van mögötte.
     Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.