OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 8. szerda
Ismertető


2019. november 30., szombat 16:08

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2019. november 30., szombat (OS) - Több mint négy évig tartó bűnügyi nyomozás után elindult a devizahiteles büntetőper Franciaországban. A legnagyobb francia bankot, a BNP Paribast azzal vádolják, hogy az ügyfeleiket nem ismertették a CHF alapú kölcsön minden hátrányáról és kockázatairól.

    A meghallgatás közel három hétig, november 12. és 29. között folyt. A történet a magyar devizahitelesek milliói számára ismerős "azok a háztartások melyek 2008-ban 132.000 euró kölcsönt vettek fel és azóta visszafizettek 93.000 eurót, még továbbra is 158.000 euróval adósak a banknak." Franciaországban is felmerült a kérdés: "ki vett volna fel ilyen kölcsönt, ha tisztában van a kockázatával?"
A 4.500 érintettből 400 adós indította a büntető pert még 2014-ben, 400 millió euró kártérítést követeltek és bepereltek 150 közjegyzőt valamint 250 tanácsadót.  (Időközben 1.500 polgári per is indult). Egy évvel korábban, 2013-ban a francia ügyészség eljárást indított "megtévesztő kereskedelmi gyakorlat címén". Az ügyész most csupán 500.000 eurós bírság kiszabását kérte.

A büntetőperben a bíróság a döntését várhatóan 2020. február 26.-án hozza meg. További részletek a Hiteles Mozgalom honlapján:
https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/

Hazánkban az ügyészség a devizahitelezés kapcsán teljesen passzív, annak ellenére, hogy évek óta folyamatosan érkeznek a devizahitelesek feljelentései az ügyészségekre.

     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.