2024. május 8. szerda

2019. november 30., szombat 16:08

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2019. november 30., szombat (OS) - Több mint négy évig tartó bűnügyi nyomozás után elindult a devizahiteles büntetőper Franciaországban. A legnagyobb francia bankot, a BNP Paribast azzal vádolják, hogy az ügyfeleiket nem ismertették a CHF alapú kölcsön minden hátrányáról és kockázatairól.

A meghallgatás közel három hétig, november 12. és 29. között folyt. A történet a magyar devizahitelesek milliói számára ismerős "azok a háztartások melyek 2008-ban 132.000 euró kölcsönt vettek fel és azóta visszafizettek 93.000 eurót, még továbbra is 158.000 euróval adósak a banknak." Franciaországban is felmerült a kérdés: "ki vett volna fel ilyen kölcsönt, ha tisztában van a kockázatával?"
A 4.500 érintettből 400 adós indította a büntető pert még 2014-ben, 400 millió euró kártérítést követeltek és bepereltek 150 közjegyzőt valamint 250 tanácsadót.  (Időközben 1.500 polgári per is indult). Egy évvel korábban, 2013-ban a francia ügyészség eljárást indított "megtévesztő kereskedelmi gyakorlat címén". Az ügyész most csupán 500.000 eurós bírság kiszabását kérte.

A büntetőperben a bíróság a döntését várhatóan 2020. február 26.-án hozza meg. További részletek a Hiteles Mozgalom honlapján:

Hazánkban az ügyészség a devizahitelezés kapcsán teljesen passzív, annak ellenére, hogy évek óta folyamatosan érkeznek a devizahitelesek feljelentései az ügyészségekre.

Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány