OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2019. december 7., szombat 13:27

A Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közösségének közleménye
    Budapest, 2019. december 7., szombat (OS) - Ma van Gítá-dzsajantí ünnepe, azaz a Bhagavad-gítá, a hinduizmus ősi szentírása elbeszélésének napja, amelyet hinduk milliói ünnepelnek szerte a világon. Az ünnepség része egy tradicionális tűzszertartás is, amely során felolvassák a Gítá 700 versét, eredeti szanszkrit, illetve magyar nyelven is.

    A mű címe, a Bhagavad-gítá szó szerint azt jelenti, hogy "az Úr éneke". Tudásanyagát több mint 5000 évvel ezelőtt az Úr Krisna adta át barátjának, Ardzsunának a kuruksetrai csatamezőn, és teljes egészében tartalmazza az önmegvalósítás elérésének módszerét.

A párbeszéd során Krisna felfedi, hogy a lélek keletkezés nélküli, halhatatlan és örökkévaló, és hogy az emberi élet tökéletességéhez a bennünk lakozó örök lélek felismerésén keresztül vezet az út. A mű arra tanít, hogy lelki természetünk alapján ne a testi megjelölések – életkor, bőrszín, nemi, vallási hovatartozás, vagy foglalkozás és elért sikereink – mentén gondolkodjunk magunkról, hiszen a lélek felette áll mindezeknek.

A magyar Krisna-hívők nagy tisztelettel köszöntik az ünnep alkalmából az idén 70 éves Sivaráma Swamit is, hiszen az ő munkásságának eredménye, hogy ma már magyar nyelven is tanulmányozhatjuk a Gítát.

2019 a Gítá Éve. A Krisna-hívők azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a magyar olvasóközönség javára széles körben ismertté teszik a legfontosabb indiai-védikus szentírást, amely a Föld egyik leghasznosabb életvezetési útmutatója, hiszen képes választ adni az élet bármely nagy kérdésére.

www.krisna.hu
    
     Kiadó: Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közössége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.