2024. április 30. kedd

2019. december 7., szombat 13:27

A Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közösségének közleménye
    Budapest, 2019. december 7., szombat (OS) - Ma van Gítá-dzsajantí ünnepe, azaz a Bhagavad-gítá, a hinduizmus ősi szentírása elbeszélésének napja, amelyet hinduk milliói ünnepelnek szerte a világon. Az ünnepség része egy tradicionális tűzszertartás is, amely során felolvassák a Gítá 700 versét, eredeti szanszkrit, illetve magyar nyelven is.

A mű címe, a Bhagavad-gítá szó szerint azt jelenti, hogy "az Úr éneke". Tudásanyagát több mint 5000 évvel ezelőtt az Úr Krisna adta át barátjának, Ardzsunának a kuruksetrai csatamezőn, és teljes egészében tartalmazza az önmegvalósítás elérésének módszerét.

A párbeszéd során Krisna felfedi, hogy a lélek keletkezés nélküli, halhatatlan és örökkévaló, és hogy az emberi élet tökéletességéhez a bennünk lakozó örök lélek felismerésén keresztül vezet az út. A mű arra tanít, hogy lelki természetünk alapján ne a testi megjelölések – életkor, bőrszín, nemi, vallási hovatartozás, vagy foglalkozás és elért sikereink – mentén gondolkodjunk magunkról, hiszen a lélek felette áll mindezeknek.

A magyar Krisna-hívők nagy tisztelettel köszöntik az ünnep alkalmából az idén 70 éves Sivaráma Swamit is, hiszen az ő munkásságának eredménye, hogy ma már magyar nyelven is tanulmányozhatjuk a Gítát.

2019 a Gítá Éve. A Krisna-hívők azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a magyar olvasóközönség javára széles körben ismertté teszik a legfontosabb indiai-védikus szentírást, amely a Föld egyik leghasznosabb életvezetési útmutatója, hiszen képes választ adni az élet bármely nagy kérdésére.

www.krisna.hu

Kiadó: Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közössége