OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. december 19., csütörtök 13:10

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. december 19., csütörtök (OS) - Veszélyben az eddig eredményes papír újrahasznosítás Magyarországon!

    A nemzetközi szaksajtó 2019 nyara óta folyamatosan kongatja a vészharangot az európai papírhulladék piacokon kialakult túlkínálatról. Az összességében 57 millió tonnás piacon mintegy 8 millió tonnás felesleg alakult ki elsősorban az ázsiai felvevőpiacok kiesése következtében. Előbb Kína, majd az idén Indonézia és Malajzia korlátozta jelentősen behozatalát. Jóllehet az Európában folyamatban levő újra feldolgozó kapacitásbővítések a következő öt évben a felesleg nagyobb hányadát várhatóan át tudják venni, ezek a létesítmények termelésbe lépése csak 2021-2025 között várható. A túlkínálat a hulladékárak drasztikus esését eredményezte, az árak 2017-hez viszonyítva harmadukra, 2018-hoz képest felükre estek vissza 2019 decemberére és a tendencia folytatódik. A jelenleg kialakult válsághelyzethez hasonlót 2008-2009-es válság idején tapasztalhattunk, amikor egyes hulladékfajták ára negatív volt, azaz fizetni kellett a hulladék átvételéért.

A papírhulladékok ára Magyarországon is hasonlóképpen alakult, a csomagolási papírhulladék nettó átlagára 2019 decemberében 18 Ft/kg a 2018. évi 37 forinttal szemben, amely már messze nem fedezi a lakossági szelektíven gyűjtött hulladékok és az ipari-kereskedelmi hulladékok egy részének a kezelési költségeit.

     Kiadó: Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.