OS Országos Sajtószolgálat
2020. február 29. szombat
Ismertető


2020. január 20., hétfő 12:06

A Társaság A Szabadságjogokért közleménye
    Budapest, 2020. január 20., hétfő (OS) - Félrevezető tájékoztatást adott a Szolnoki Törvényszék decemberben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfele, a Magyar Telekom biztonsági hálózatában hibát feltáró etikus hacker ügyében. A közleményben foglaltak számos ponton, a fiatal informatikust rossz színben feltüntetve, elfogadhatatlan módon mondanak ellent az ítéletnek, melyet a TASZ a napokban kapott kézhez.

    Valótlanul állítja a közlemény, hogy a hacker jogosulatlanul próbált magának internetet biztosítani, amikor a biztonsági rést felfedezte – az eljárás során nem merült fel, hogy ne jogszerű tevékenység közben talált volna a hibára. A közlemény azt is sugallja, hogy állás reményében kereste meg a vállalatot, holott az ítéletben szerepel, hogy a Telekom munkatársai ajánlottak munkát neki, ő nem ezért hozta a cég tudomására a rendszer hiányosságait.

A leírtakkal szemben fel sem merült, hogy "átvegye az irányítást" a Telekom rendszere felett és annak "internet szolgáltatásait blokkolja": első dolga volt felvenni a kapcsolatot a cég biztonsági főnökével és beosztottjaival. Minden információt átadott a biztonsági résről, és a bíróság is kimondta, hogy tevékenysége nem érintette a rendszer magját alkotó közérdekű üzemet.

"Büszkék vagyunk arra, hogy egy jószándékú hackert sikerült megvédenünk a legsúlyosabb büntetéstől, hiszen az ügyészség börtönnel fenyegette, végül csak pénzbüntetést kapott" – mondta Remport Ádám, a TASZ Magánszféraprojektjének jogi munkatársa.
     Kiadó: Társaság A Szabadságjogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.