OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2020. február 2., vasárnap 09:11

A Történelemoktatók Szakmai Egyesületének közleménye
    Budapest, 2020. február 2., vasárnap (OS) - A megújított NAT-ot áttekintve, elöljáróban üdvözöljük, hogy egyesületünk számos korábbi, e téren megfogalmazott gondolata visszaköszön a most megjelent anyagban, illetve, hogy a 2018-ban publikált, a szakma zöme által pozitívan fogadott javaslat lényegi, strukturális elemei megőrződtek, csak kisebb, tematikai változtatások történtek.

    Jó néhány üdvözlendő változást, jellemzőt emelhetünk ki a kormányrendeletből (részletesebben honlapunkon olvasható anyagban mutatjuk be őket):
1. Óraszám – a történelem tantárgy órakerete örvendetesen nem változott, akkor amikor a többi tárgyé jellemzően csökkent.
2. Állampolgári ismeretek – ismét megjelent az állampolgári ismeretek tantárgy, komoly tartalmat átvállalva a történelemtől, ezáltal az eddig tanított tartalmakra szánható időkeret valójában bővült, ráadásul több hasznos, praktikus ismeret is bekerült a témák közé (pl. fogyasztóvédelem).
3. Főképpen régebbi korok és az egyetemes történelem esetében érzékelhető a tananyagcsökkentés. Remélhetőleg ez több alkalmat teremt majd kompetenciafejlesztésre és a tanulói tevékenységre.
4. Kedvező korszakos arányok – érzékelhetően erősödött a modern korok és a magyar történeti anyagrészek aránya.
5. Új témák és megközelítések – több tematikus anyagrész is megjelent, melyek segítik a szintetizálást, illetve néhány tartalmában új tematikai egység is szerepel.
Mindezek értelmében a megújított NAT történelemoktatásunk több problémájára érdemben reflektál.

     Kiadó: Történelemoktatók Szakmai Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.