OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 22. hétfő
Ismertető


2020. március 13., péntek 11:29

A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. március 13., péntek (OS) - Megemlékezés március 15-ről és 56 hadbírósági pereinek áldozatairól a KEP 56-os Dialógus Bizottsága rendezvényén március 10-én.

    A Himnusz elhangzása után Dr Czeglédi József a KEP és 56-os Dialógus Bizottsága elnöke méltatta 1848. március 15. jelentőségét. Rámutatott 1848 és 1956 szétválaszthatatlan kapcsolatára. Jánosi Zoltán professzor, a Magyar Napló főszerkesztője a költészetben talált párhuzamokat 1848 és 1956 között. Dr. Kahler Frigyes jogász betegsége miatt írásban küldte meg előadásának lényegét az 1957-58-as perek szervezeteiről. Ezt Czeglédi elnök felolvasta. Ezután bemutatta a 100 éve született Mecséri János ezredes életét és átvezette a programot dr. Marossy Endre hadtörténész, az 56-os Dialógus Bizottság alelnöke előadására. Ő az utóbbi években kiadott három és kéziratban már meglévő negyedik könyvét írta meg a katonai megtorló eljárások történetéről. Mecséri ezredes a Magyar Honvédség legjobban felszerelt 7. esztergomi gépesített hadosztályának volt a parancsnoka 1956-ban. Mecséri már szovjet fogságban volt, amikor katonái aratták a Magyar Honvédség    – nemzetőrséggel közös – egyetlen győzelmét a szovjet intervenciósok ellen, november 4-én, a pesterzsébeti Jutadombnál. Mecséri Jánost és 10 társát koncepciós perben halálra ítélték, 1958. november 15-én hat társával együtt kivégezték. Czeglédi József elnök aktív, színvonalas vita után köszönte meg a telt házas Fórum jelenlévőinek érdeklődését az MTA Könyvtár tanácstermében. További inf: www.kepcp.hu
     Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.