2024. április 26. péntek

2020. március 25., szerda 09:04

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. március 25., szerda (OS) - Az ellenzék a Honvédelmi és rendészeti bizottsághoz fordul, hogy választ kapjon a Magyar Honvédség bevetésével kapcsolatos kérdésekre

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy az általa vezetett Létfontosságú Vállalatokért Felelős Akciócsoport honvédelmi irányítócsoportokat küld azokhoz a vállalatokhoz, amelyek a különleges jogrendben olyan infrastruktúrát képviselnek, ahol a Magyar Honvédségnek szerepe lehet. Emellett arról is beszélt, hogy az országot hét járőrkörzetre osztották, és mostantól nagyobb létszámban lesznek jelen katonák az utcákon. Azonban sem a vállalatokhoz kiküldött akciócsoportok, sem az utcára vezényelt katonák kapcsán nem indokolta meg, hogy miért van szükség ilyen drasztikus intézkedésekre, és a Magyar Honvédség ilyen célú felhasználására, ahogyan – szokás szerint – az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságát sem tájékoztatta előre a megtenni tervezett lépésekről.

Ezért a mai napon kezdeményezzük a Honvédelmi és rendészeti bizottság összehívását, hogy választ kapjunk az alábbi kérdésekre: ki és miért vezényelte ki a Magyar Honvédséget az utcákra, illetve melyik vállalatokhoz és miért küldtek honvédelmi irányítócsoportokat, és ezeknek mi a pontos feladatuk?

Dr. Vadai Ágnes (DK), Dr. Varga-Damm Andrea (Jobbik), Dr. Harangozó Tamás (MSZP)

Kiadó: Demokratikus Koalíció