2024. április 26. péntek

2020. május 27., szerda 12:44

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. május 27., szerda (OS) - Hazudott a kormány - Új felhatalmazási törvényre cserélik a régit

Az Orbán-kormány a hazai és a nemzetközi nyomás hatására azt ígérte, hogy visszavonja a felhatalmazási törvényt. Mára kiderült, hogy ez az egész csak színjáték volt: a Fidesz egy újabb törvényt nyújtott be, amely szerint Orbán Viktor továbbra is gyakorlatilag bármiben eltérhet a törvényektől: korlátozhatja a gyülekezést, az emberek szabad mozgását, szabadságát. Miközben a kormány a beígértnél 3 héttel később, június 20-án vonja vissza az eredeti felhatalmazási törvényt, közben bármikor életbe léptetheti az újat. Ez nem a teljhatalom visszaadása, hanem a teljhatalom további megtartása egy új felhatalmazási törvénnyel.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány ismét az emberek szemébe hazudott, Orbán Viktor valójában továbbra sem hajlandó lemondani a teljhatalmáról. A DK szerint a miniszterelnök láthatóan megrészegült a különleges jogrend biztosította teljhatalomtól, amilyennel ebben az országban soha senki nem rendelkezett még a rendszerváltás óta. Válságkezelés nincs, munkahelyvédelem nincs, elbocsátottaknak járó támogatás nincs, de orbáni teljhatalom, lopás és oligarchamentés továbbra is lesz, hiába hazudta Orbán Viktor, hogy visszavonja a felhatalmazási törvényt.

Arató Gergely,

A DK frakcióvezető-helyettese, elnökségi tagja

A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük a DK Facebook-oldalán:

Kiadó: Demokratikus Koalíció