2024. április 19. péntek

2020. május 29., péntek 12:43

A Jezsuita Rend közleménye
    Budapest, 2020. május 29., péntek (OS) - Harsányi János születésének 100. évfordulóján emléktáblát avattak a Párbeszéd Háza falán. A magyar jezsuiták a vészkorszakban hazánk később világhírűvé vált fiának, valamint közel 200 üldözött sorstársának adtak itt menedéket.

"A Mária utcai jezsuita rendház főnöke adott menedéket. Többször volt nyilas razzia, de házkutatás során nem találtak meg a nyilasok, pedig nem lett volna nehéz megtalálni engemet." Így ír önéletrajzában Harsányi János közgazdász, aki zsidó származása miatt 1944-ben bujkálni kényszerült, és a pesti Jézus Szíve-templom pincéjében kapott menedéket. A jezsuiták ezekben a hónapokban közel kétszáz zsidót bújtattak itt, amiért a mentőakció fő mozgatója, Raile Jakab 1991-ben elnyerte a posztumusz Jad Vasem-díjat.
Most, Harsányi János születésének 100. évfordulóján, május 29-én a Harsányi János Tudásközpont és a hozzá kapcsolódó civil szervezetek képviselői emléktáblát helyeztek el a rend Párbeszéd Házának falán a VIII. kerületi Horánszky utca 22. szám alatt. Az alkotás azt a tényt örökíti meg, hogy a magyar jezsuiták a vészkorszakban a későbbi Nobel-díjas közgazdásznak, valamint közel 200 sorstársának adtak menedéket 1944 novembere és 1945 januárja között.
Az avatáson beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseletében Csallóközi Zoltán főtanácsos, Mészáros József, a Barankovics Alapítvány elnöke, Simon János, a Harsányi János Tudásközpont igazgatója, valamint Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Házának igazgatója.

Kiadó: Jezsuita Rend