OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2020. június 14., vasárnap 15:50

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. június 14., vasárnap (OS) - Zöld utat a szélenergiának! -

    A kormány tiltásának másik oka az, hogy Magyarország földrajzi adottságai nem ideálisak a szélenergia hasznosítására. Tudományos kutatások igazolják, hogy akár 10 000 MW beépített kapacitású szélturbina is gond nélkül telepíthető lenne. Hazánk szélklímája valóban nem olyan kedvező, mint a tengerparti országoké, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne valós, kihasználható potenciálunk. Az elmúlt években nagymértékű technológiai fejlődés történt, és a legújabb szélturbina típusok egyre inkább ki tudják használni a szárazföldek belsejében lévő, alacsonyabb sebességű és ritkábban fújó szeleket is.

A szélenergia az egyik legalacsonyabb karbonlábnyommal rendelkező energiatermelési mód. Az ágazat teljes életciklusra számított üvegházgáz-kibocsátása megtermelt kilowattóránként mindössze 10 gramm CO2 egyenérték. Ezzel szemben az atomenergiáé 66 gramm, a földgázé 443.

Látszik, hogy a szélenergia megfizethető, környezetbarát és megfelelő mértékben rendelkezésre áll, így érthetetlen, hogy a kormány a szakmai tiltakozás ellenére miért tartja fenn a korlátozást. Nyilvánvalóan az lehet a háttérben, hogy ha engednék a szélenergia térnyerését, akkor hamar bebizonyosodna, hogy nincs is szükség Paks 2-re.

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy ne akadályozza a zöld energiatermelést és oldja fel a szélturbinák telepítését ellehetetlenítő szabályozást, és legalább piaci alapon engedélyezze a szélenergia-beruházásokat.

     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.