OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 1. szerda
Ismertető


2020. június 29., hétfő 13:33

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete közleménye
    Budapest, 2020. június 29., hétfő (OS) - A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) sajtónyilatkozata az A.R.J. Ruhagyár Zrt. Alapszervezeténél kialakult helyzetről

        Az A.R.J Ruhagyár Zrt. munkavállalóit a magyarországi vezetők a tulajdonossal egyetértésben március 23-tól egyoldalúan fizetés nélküli szabadságra küldték, megrendelés hiányára hivatkozva. Ez a döntés 530 dolgozót, 249 szakszervezeti tagot érintett. Már a március havi béreket is csak részben fizették ki. Április hónapban sikerült maszkok gyártására megrendelést szerezniük, 270 főnek tudtak munkát biztosítani, de 250 munkavállaló ellátás nélkül maradt.
     A dolgozókkal szerződést módosítottak, de a munkáltató által ajánlott 70%-ra csökkentett alapbérüknek is csak a 60%-át fizették ki.
     Május 20-a után minden munkavállaló jövedelem nélkül maradt, a júniusban esedékes fizetés is elmaradt.
     A munkavállalók elérték tűrőképességük határát, demonstrációra készül - ágazati támogatással - a BDSZ helyi szervezete.
     A BDSZ ügyvédje felszólítást küldött a tulajdonosnak a bérek kifizetése érdekében. Szakszervezetünk elérte, hogy az IndustriALL Global Union(Ipari Szakszervezeti Világszövetség) és az IndustriAll Europe (Európai Ipari Szakszervezeti Szövetség), főtitkárai levélben szólították fel a vállalat tulajdonosát, a cég képviselőit az elmaradt munkabérek és juttatások kifizetésére, a szakszervezetekkel történő tárgyalásra.
     A BDSZ a segély alapjából 1.000.000 forinttal tudta segíteni tagjait, de ez nem oldja meg a problémát.

     Kiadó: Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.