2024. április 27. szombat

2020. július 18., szombat 17:30

A Kulturális Eszperantó Szövetség közleménye
    Budapest, 2020. július 18., szombat (OS) - Nemzetközi orvosi kongresszus eszperantó nyelven Hódmezővásárhelyen a Városházán.

Július 17-18-án Hódmezővásárhelyen a Városháza dísztermében tartotta éves kongresszusát az Universala Medicina Esperanto-Asocio. Ez volt a 21. eszperantó nyelven zajló kongresszusuk, aminek a főszervezője most Faragó Katalin volt.
     Az UMEA 1908-ban alakult, orvosokat, gyógyszerészeket és egészségügyi dolgozókat tömörít. A járványügyi helyzet miatt online, a ZOOM segítségével szervezték meg a rendezvényt, de számos résztvevő személyesen vett részt. Érdekesség hogy ezeket a kongresszusokat (Internacia Medicinista Esperanto-Kongreso, IMEK) magyar kezdeményezésre 1977-től tartják, az első színhely Krakkó volt, majd ezt követően Hódmezővásárhelyen jöttek össze az eszperantó nyelvet beszélő kollégák.
     A 21. Egészségügyi Eszperantó Kongresszust idén végül 9 országból kísérték figyelemmel. A 21 tudományos előadás főként a mindenkit érintő COVID-19 vírusjárványt járta körül, de más témákban is hangzottak el előadások.
     Faragó Katalin elmondta, hogy nagyon köszöni a városvezetés támogatását, különösen dr. Márki-Zay Péter polgármesterét, aki eszperantó nyelven is köszöntötte a résztvevőket, valamint dr. Berényi Károly alpolgármesterét, aki tudományos előadását eszperantó nyelven tartotta. A rövidesen megjelenő kongresszusi könyvet magyarra is lefordítják majd.
     Az első orvosi netkongresszus nagyon sikeres volt, beérett a munka gyümölcse.

További információ:
Faragó Katalin, 30-3564202, farago.kata@espmed.hu