OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2020. július 18., szombat 17:30

A Kulturális Eszperantó Szövetség közleménye
    Budapest, 2020. július 18., szombat (OS) - Nemzetközi orvosi kongresszus eszperantó nyelven Hódmezővásárhelyen a Városházán.

        Július 17-18-án Hódmezővásárhelyen a Városháza dísztermében tartotta éves kongresszusát az Universala Medicina Esperanto-Asocio. Ez volt a 21. eszperantó nyelven zajló kongresszusuk, aminek a főszervezője most Faragó Katalin volt.
     Az UMEA 1908-ban alakult, orvosokat, gyógyszerészeket és egészségügyi dolgozókat tömörít. A járványügyi helyzet miatt online, a ZOOM segítségével szervezték meg a rendezvényt, de számos résztvevő személyesen vett részt. Érdekesség hogy ezeket a kongresszusokat (Internacia Medicinista Esperanto-Kongreso, IMEK) magyar kezdeményezésre 1977-től tartják, az első színhely Krakkó volt, majd ezt követően Hódmezővásárhelyen jöttek össze az eszperantó nyelvet beszélő kollégák.
     A 21. Egészségügyi Eszperantó Kongresszust idén végül 9 országból kísérték figyelemmel. A 21 tudományos előadás főként a mindenkit érintő COVID-19 vírusjárványt járta körül, de más témákban is hangzottak el előadások.
     Faragó Katalin elmondta, hogy nagyon köszöni a városvezetés támogatását, különösen dr. Márki-Zay Péter polgármesterét, aki eszperantó nyelven is köszöntötte a résztvevőket, valamint dr. Berényi Károly alpolgármesterét, aki tudományos előadását eszperantó nyelven tartotta. A rövidesen megjelenő kongresszusi könyvet magyarra is lefordítják majd.
     Az első orvosi netkongresszus nagyon sikeres volt, beérett a munka gyümölcse.

További információ:
Faragó Katalin, 30-3564202, farago.kata@espmed.hu
     Kiadó: Kulturális Eszperantó Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.