OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2020. augusztus 8., szombat 14:06

A Párbeszéd közleménye
    Budapest, 2020. augusztus 8., szombat (OS) - Kizsákmányolás 4.0? Legyen méltányos a távmunkásokkal a kormány!

    A távmunka újraszabályozására készül a kormány, a Párbeszéd szerint a törvénymódosító csomagnak meg kell erősítenie a távmunkában dolgozók jogait.  
Aggasztó tanulmány  jelent meg arról, hogy a veszélyhelyzet alatt otthon dolgozók munkaideje átlagosan 8,2 százalékkal, napi 48,5 perccel hosszabbodott meg. A munka és magánélet közötti határvonalak is teljesen elmosódottá váltak.
A távmunka távmunkásjogok nélkül alááshatja a dolgozók mentális és fizikai egészségét. A kormány nem oldja meg a problémát azzal, hogy havi 16.100 forint rezsitámogatást adat a távmunkásnak a munkáltatóval.  Ez még a dolgozó anyagi jólétét sem fogja növelni, hiszen a munkáltató szerződéskötéskor belekalkulálja majd e költséget az alapbérbe.
Meg kell erősíteni a távmunkások jogait!  A Párbeszéd ezért a kormányt olyan szabályozás megalkotására szólította föl –  a parlament elé korábban beterjesztett határozati javaslatában –, amely garantálja, hogy a távmunka terjedése nem eredményezi a munka és magánélet közötti határvonal elmosódását, s nem jelent a korábbinál nagyobb munkaterhet. Be kell vezetni a munkavállaló offline élethez való jogát is, vagyis a munkavállaló jogát ahhoz, hogy munkaidőn kívül ne legyen kötelessége a munkahelyi e-mailek ellenőrzése.
A Párbeszéd szerint jár a pihenés, a magánélet a távmunkában dolgozóknak is, ezért az offline élethez való jognak szerepelnie kellene a kormány őszi csomagjában.
Párbeszéd Sajtó
     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.