OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2020. október 27., kedd 15:17

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége közleménye
    Budapest, 2020. október 27., kedd (OS) - Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) egyeztetést kért  az ITM miniszterétől, Dr. Palkovics Lászlótól.

        Az OSZSZ, többek között az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt kereste meg a minisztert. Az OSZSZ üdvözli az orvosi bérek rendezésének szándékát és a hálapénz kivezetését az egészségügyi rendszerből, azonban úgy látja, hogy a törvény amellett, hogy súlyosan korlátozza a munkavállalók alapjogait és több nemzetközi szerződést is sért, hatályba lépése után komoly működési zavarokat okozhat az egészségügyi felsőoktatási intézményekben.
     Az egészségügyi szolgálati törvény több helyen ütközik a felsőoktatási törvénnyel, nincs tekintettel az egyetemi oktatásból adódó sajátosságokkal. A felülről korlátos bértábla nem ad lehetőséget, hogy a munkáltató honorálja az elvégzett tudományos és oktatói munkával járó többlet feladatokat.
     Az orvosképző egyetemeken az orvosszakma vezető szaktekintélyei dolgoznak. A másodállások tilalma, vagy bizonytalan kimenetelű eljárási procedúrához kötése egzisztenciális válságot okozott többségüknél.
     Az egészségügyi szolgálati törvény az orvosképző egyetemeken további oktatói-kutatói elvándorlást fog okozni a bértáblák közötti növekvő különbségek miatt.
     Az OSZSZ a pandémia elején, márciusban már tárgyalásokat kezdett az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és az orvosképző egyetemekkel. Ezeket a tárgyalásokat is folytatni kívánjuk, és tájékozódni szeretnénk az orvosképzést érintő felsőoktatási modellváltásról is.

     Kiadó: Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.