OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 13. szombat
Ismertető


2020. október 28., szerda 09:18

A Moravcsik Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 28., szerda (OS) - A PsychArt®24 Művészeti Maratont 2010-ben indította útjára a Moravcsik Alapítvány. A december elejéig látható kiállításon az elmúlt évtizedben készült art brut alkotások javát tekinthetik meg az érdeklődők.

        A pszichoszociális fogyatékossággal élőkre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége, illetve a környezettől való elszigetelődés. Kezelésükben nagy szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a belső feszültség levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően spontán kezd festeni, írni, zenélni, saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá téve belső világukat, küzdelmeiket.
A PsychArt®24 rendezvények célja, hogy összehozzák a pszichiátriai betegséggel küzdőket és családtagjaikat a mentálisan egészségesen élőkkel. Ez a közös élmény hozzásegít ahhoz, hogy csökkenjenek az előítéletek a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberekkel szemben, javuljon életminőségük és társadalmi integrációjuk.
Az elmúlt 10 évben rendezett PsychArt®24 festőmaratonokon több ezer kép készült. A retrospektív kiállítás – a teljesség igénye nélkül – ezt a tíz évet kísérli meg összefoglalni és bemutatni, hogy idén is együtt élhessük át a PsychArt®24 élményt, mivel az idei egész napos közösségi rendezvényt a járványügyi helyzetre való tekintettel el kellett halasztani.

     Kiadó: Moravcsik Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.