OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2020. november 17., kedd 10:31

A Melletted a helyem Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. november 17., kedd (OS) - November 17-én, a Koraszülöttek Világnapján a legkisebbek tiszteletére idén a Szabadság-szobor és a Debreceni Egyetem borul lilába, szimbolizálva ezzel a reményt és bizakodást.

        Minden év november 17-én a világ számos ikonikus épülete és helyszíne, köztük az Empire State Building, a Niagara-vízesés vagy a müncheni Olimpiatorony lila megvilágításba burkolózik a koraszülöttek világnapján, a reményt, a kitartást és a bizakodást szimbolizálva. Idén a Szabadság szobor, valamint a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ főépülete is csatlakozik ezen ikonikus épületekhez és lila világítást kap, ezzel hívva fel a figyelmet a koraszülöttek és családjaik támogatásának fontosságára.
     Koraszülöttnek a 37. hét előtt születettek számítanak, de hasonlóan veszélyeztettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők. Az ilyen paraméterekkel születettek élete az első időben komoly veszélyben van. A túlélési esélyük és a későbbi életminőségük alakulása fizikai állapotukon túl a megszületés körülményeitől, a PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztály gyakorlatától és lehetőségeitől is nagyban függ. Évente nagyjából nyolcezer gyerek születik idő előtt, közülük majdnem másfél ezer kritikusan alacsony súllyal. A szakemberek szerint ezt népbetegségnek lehet tekinteni.
     "Hazánkban minden 10. gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. Erre a sokakat érintő témára szeretnénk felhívni a figyelmet a koraszülöttek nemzetközi napján mára már hagyománnyá vált lila dísz-kivilágítással."

     Kiadó: Melletted a helyem Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.