OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2020. november 18., szerda 13:49

OGY - Krónika 4. rész (euromediterrán megállapodás, mozgóképipar)
    Budapest, 2020. november 18., szerda (MTI) - Az európai közösségek és Tunézia közötti euromediterrán megállapodással kapcsolatos előterjesztés tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés szerdán, majd a képviselők áttértek a mozgóképipar versenyképességének növelésével összefüggő törvénymódosítások vitájára.

        
     Euromediterrán megállapodás
      
     Sztárai Péter, a külügyi tárca államtitkára elmondta: az Európai Közösségek és tagállamaik, valamint Tunézia közötti társulást létrehozó euromediterrán megállapodást 1995-ben írták alá Brüsszelben, és 1998-ban lépett hatályba. Hozzátette: az Európai Unió 2004-es bővítését követően az Országgyűlés 2011-ben hirdette ki a megállapodást, így az a magyar jogrend részévé vált.
     Közölte: az előterjesztésben szereplő kiegészítő jegyzőkönyvre Horvátország 2013-as uniós csatlakozása miatt volt szükség.
     Fenyvesi Zoltán (Fidesz) elmondta: az EU 1995-ben hirdette meg új mediterrán politikáját, és az ennek alapján létrejött megállapodásban hangsúlyos szerepe van a kultúrák közötti megértésnek és a társadalmi kapcsolatoknak.    
     Gyüre Csaba (Jobbik) elmondta: a javaslat célja, hogy Horvátország teljes jogú tagja lehessen az euromediterrán megállapodásnak.
     Juhász Hajnalka (KDNP) a megállapodás fontosságát hangsúlyozta, szerinte az jelentősen növelte az EU észak-afrikai térségben betöltött szerepét.    Molnár Gyula (MSZP) jelezte: pártja támogatja a javaslat elfogadását.
    
     Államtitkár: a filmipar versenyképességének növelése a cél    
    
     Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára elmondta: a javaslat alapvetően technikai változtatásokat tartalmaz, amelyek növelik a filmipar versenyképességét, a másik cél pedig az, hogy ebben a szektorban is mérsékeljék a járvány káros gazdasági hatásait.
     Ez leginkább azt jelenti, hogy munkahelyeket akarunk megvédeni - jelentette ki. Elmondta: a törvényjavaslat rendelkezéseket tartalmaz többek között a mozgóképszakmai szabályok, nyilvántartások és támogatási kérelmek benyújtásával kapcsolatban, és módosítja filmstatisztákra vonatkozó egyes szabályokat is.
     Hangsúlyozta: a kormány szeretné, ha a magyar filmipar további szinteket lépne, még több minőségi alkotás születne, és ezek még több nézőhöz jutnának el. Értékelése szerint a kormány az elmúlt években fontos lépéseket tett ennek érdekében, és ebben Andy Vajnának elévülhetetlen szerepe van.    
     Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: Magyarország már Európa egyik filmes központjává vált, a magyar mozgóképipar az előző évben 164 milliárd forint bevételt hozott, amivel Magyarország az Egyesült Királyság után a második legnagyobb ipari szereplő lett Európában.
     Magyarországnak - folytatta - komoly versenyelőnye származik abból, hogy a filmforgatásokra érkező külföldi stábtagok és színészek az általános szabályoknál sokkal egyszerűbben rendezhetik adókötelezettségeiket, ez azonban jelenleg időkorláthoz között.
     Kifejtette: a koronavírus-járvány okozta halasztások miatt indokoltnak tartják, hogy a jelenlegi időkorlátnál - 183 nap - hosszabb ideig is tartózkodhassanak és dolgozhassanak Magyországon külföldi stábtagok.
     Elmondta: módosul a filmszakmai költségekre igénybe vehető állami támogatás értékhatára is, három millió forint per főről 12 millió forintra, így még vonzóbbá válhat a magyarországi filmgyártás a nemzetközi színtéren, és egyúttal védik a költségvetés kiadási oldalát is.
     A javaslat emellett módosítja a filmes statiszták egyszerűsített foglalkoztatásához kapcsolódó jövedelemhatárt, a jövőben nemcsak a játékfilmek, hanem a reklámok esetében is lehetőség lesz a statiszták egyszerűsített foglalkoztatására - ismertette.
     Közölte azt is: a javaslat a mozgógép szakmai hatósági eljárásokat a közigazgatási hatósági eljárások keretrendszeréhez igazítja.
    
     Vezérszónokok
    
     Dunai Mónika, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt: az utóbbi években Magyarország a nemzetközi filmipar középpontjába került, amelyet az is mutat, hogy a magyar alkotók számos díjat nyertek, a külföldi alkotók pedig gyakran választják Magyarországot forgatási helyszínként. Felhívta a figyelmet: a filmipar Magyarországon 20 ezer embert foglalkoztat, és különösen a mostani járvány idején fontos, hogy minden ágazatban segítsék a munkavállalókat.
     Kálló Gergely, a Jobbik vezérszónoka szerint a törvényjavaslat az átláthatóság és az egyszerűbb elszámolás irányába mutat. Szorgalmazta a magyar filmek kiemelt támogatását és a magyar történelmi filmek gyártását.
     Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka arról beszélt, hogy Magyarország kulturális nagyhatalom, és ebben az elmúlt években egyre nagyobb szerepet játszottak a magyar filmek. Megemlékezett Andy Vajnáról, "a legújabbkori magyar filmtörténet egyik legnagyobb alakjáról", majd kitért arra, hogy filmes iparág kapacitása megháromszorozódott, és egyre több a kimagasló világszínvonalú alkotás.
     Magyarország számos nagy volumenű amerikai film készítésének helyszínévé vált, a stáblistákon rengeteg magyar név szerepel - jegyezte meg. Kiemelte: a külföldi filmek magyarországi gyártása fontos nemzetgazdasági érdek. Egyetértett a történelmi tematikájú filmek nagy szerepével, és közös feladatként jelölte meg, hogy további nagyszabású történelmi filmek készüljenek az eddig feldolgozatlan magyar eseményekről.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.