2024. április 26. péntek

2020. november 18., szerda 13:49

OGY - Krónika 4. rész (euromediterrán megállapodás, mozgóképipar)
    Budapest, 2020. november 18., szerda (MTI) - Az európai közösségek és Tunézia közötti euromediterrán megállapodással kapcsolatos előterjesztés tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés szerdán, majd a képviselők áttértek a mozgóképipar versenyképességének növelésével összefüggő törvénymódosítások vitájára.

Euromediterrán megállapodás

Sztárai Péter, a külügyi tárca államtitkára elmondta: az Európai Közösségek és tagállamaik, valamint Tunézia közötti társulást létrehozó euromediterrán megállapodást 1995-ben írták alá Brüsszelben, és 1998-ban lépett hatályba. Hozzátette: az Európai Unió 2004-es bővítését követően az Országgyűlés 2011-ben hirdette ki a megállapodást, így az a magyar jogrend részévé vált.
     Közölte: az előterjesztésben szereplő kiegészítő jegyzőkönyvre Horvátország 2013-as uniós csatlakozása miatt volt szükség.
     Fenyvesi Zoltán (Fidesz) elmondta: az EU 1995-ben hirdette meg új mediterrán politikáját, és az ennek alapján létrejött megállapodásban hangsúlyos szerepe van a kultúrák közötti megértésnek és a társadalmi kapcsolatoknak.
     Gyüre Csaba (Jobbik) elmondta: a javaslat célja, hogy Horvátország teljes jogú tagja lehessen az euromediterrán megállapodásnak.
     Juhász Hajnalka (KDNP) a megállapodás fontosságát hangsúlyozta, szerinte az jelentősen növelte az EU észak-afrikai térségben betöltött szerepét.    Molnár Gyula (MSZP) jelezte: pártja támogatja a javaslat elfogadását.

Államtitkár: a filmipar versenyképességének növelése a cél

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára elmondta: a javaslat alapvetően technikai változtatásokat tartalmaz, amelyek növelik a filmipar versenyképességét, a másik cél pedig az, hogy ebben a szektorban is mérsékeljék a járvány káros gazdasági hatásait.
     Ez leginkább azt jelenti, hogy munkahelyeket akarunk megvédeni - jelentette ki. Elmondta: a törvényjavaslat rendelkezéseket tartalmaz többek között a mozgóképszakmai szabályok, nyilvántartások és támogatási kérelmek benyújtásával kapcsolatban, és módosítja filmstatisztákra vonatkozó egyes szabályokat is.
     Hangsúlyozta: a kormány szeretné, ha a magyar filmipar további szinteket lépne, még több minőségi alkotás születne, és ezek még több nézőhöz jutnának el. Értékelése szerint a kormány az elmúlt években fontos lépéseket tett ennek érdekében, és ebben Andy Vajnának elévülhetetlen szerepe van.
     Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: Magyarország már Európa egyik filmes központjává vált, a magyar mozgóképipar az előző évben 164 milliárd forint bevételt hozott, amivel Magyarország az Egyesült Királyság után a második legnagyobb ipari szereplő lett Európában.
     Magyarországnak - folytatta - komoly versenyelőnye származik abból, hogy a filmforgatásokra érkező külföldi stábtagok és színészek az általános szabályoknál sokkal egyszerűbben rendezhetik adókötelezettségeiket, ez azonban jelenleg időkorláthoz között.
     Kifejtette: a koronavírus-járvány okozta halasztások miatt indokoltnak tartják, hogy a jelenlegi időkorlátnál - 183 nap - hosszabb ideig is tartózkodhassanak és dolgozhassanak Magyországon külföldi stábtagok.
     Elmondta: módosul a filmszakmai költségekre igénybe vehető állami támogatás értékhatára is, három millió forint per főről 12 millió forintra, így még vonzóbbá válhat a magyarországi filmgyártás a nemzetközi színtéren, és egyúttal védik a költségvetés kiadási oldalát is.
     A javaslat emellett módosítja a filmes statiszták egyszerűsített foglalkoztatásához kapcsolódó jövedelemhatárt, a jövőben nemcsak a játékfilmek, hanem a reklámok esetében is lehetőség lesz a statiszták egyszerűsített foglalkoztatására - ismertette.
     Közölte azt is: a javaslat a mozgógép szakmai hatósági eljárásokat a közigazgatási hatósági eljárások keretrendszeréhez igazítja.

Vezérszónokok

Dunai Mónika, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt: az utóbbi években Magyarország a nemzetközi filmipar középpontjába került, amelyet az is mutat, hogy a magyar alkotók számos díjat nyertek, a külföldi alkotók pedig gyakran választják Magyarországot forgatási helyszínként. Felhívta a figyelmet: a filmipar Magyarországon 20 ezer embert foglalkoztat, és különösen a mostani járvány idején fontos, hogy minden ágazatban segítsék a munkavállalókat.
     Kálló Gergely, a Jobbik vezérszónoka szerint a törvényjavaslat az átláthatóság és az egyszerűbb elszámolás irányába mutat. Szorgalmazta a magyar filmek kiemelt támogatását és a magyar történelmi filmek gyártását.
     Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka arról beszélt, hogy Magyarország kulturális nagyhatalom, és ebben az elmúlt években egyre nagyobb szerepet játszottak a magyar filmek. Megemlékezett Andy Vajnáról, "a legújabbkori magyar filmtörténet egyik legnagyobb alakjáról", majd kitért arra, hogy filmes iparág kapacitása megháromszorozódott, és egyre több a kimagasló világszínvonalú alkotás.
     Magyarország számos nagy volumenű amerikai film készítésének helyszínévé vált, a stáblistákon rengeteg magyar név szerepel - jegyezte meg. Kiemelte: a külföldi filmek magyarországi gyártása fontos nemzetgazdasági érdek. Egyetértett a történelmi tematikájú filmek nagy szerepével, és közös feladatként jelölte meg, hogy további nagyszabású történelmi filmek készüljenek az eddig feldolgozatlan magyar eseményekről.