2024. április 26. péntek

2020. december 29., kedd 12:00

A Magyar Alvás Szövetség közleménye
    Budapest, 2020. december 29., kedd (OS) - COVID-19 - új kutatások és megfigyelések az alvásról

COVID-19 - új kutatások és megfigyelések: pandémiaalvás
     Az alvástudomány is keresi az összefüggéseket a koronavírus és az alvás területén. Már igazolható, hogy a koronavírus álmatlanságot okoz, és változásokat indukálhat az idegrendszerben is. Számos megfigyelés és tapasztalat arra enged következtetni: az alvásnak fontos szerepe lehet a világjárvány alakulásában.
     A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató Intézet 2020 februárjában végzett reprezentatív felmérése jelezte: a magyar lakosság alvásminőségi mutatói nem jók. A pandémia nyilvánvalóan súlyosbítja a helyzetet, ezt a személyes orvosi tapasztalatok, a Budapesti Alvásközpontban vizsgálatra jelentkezett alvásbetegek beszámolói is megerősítik.
     Az alvás mennyisége és minősége éppúgy függ a környezetünktől, mint a személyes viselkedésünktől. Az alvás javításának leghatékonyabb módja annak biztosítása, hogy az embereknek minden éjszaka nyugodt és csendes pihenőhelye legyen, és az alapvető szükségleteinek, például a mindennapi táplálkozásnak, a mozgásnak, az önmaga és családja biztonságának, a jelenének és a jövőjének az aggodalma nélkül.
     Az egyre fontosabb egészségügyi tanács, amely sokkal banálisabb annál, mint hogy kezet mosunk, maszkot használunk és távolságot tartunk (amelyek nem nélkülözhetőek), ha azt mondjuk: aludjunk jól! (A teljes cikk a szövetségünk weboldalán olvasható, szerző G. Németh György elnök, Magyar Alvás Szövetség.

Kiadó: Magyar Alvás Szövetség