2024. április 26. péntek

2021. január 8., péntek 17:23

A Sonus Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. január 8., péntek (OS) - Hello – így köszön be a zeneszerző a nappalijából a nappalinkba a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar MÜPA-ból sugárzott koncertjén, ezzel rögtön megkérdőjelezve a komolyzenével kapcsolatos berögződéseinket. Az Ajtony Csaba által vezényelt zenekar a közép-európai zenei teret egységként kezeli, és egyetlen ívben kapcsolja össze a múltat és jelent. A koncertre az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében kerül sor.

A Schubert & Tsai. című koncert kétszáz zenei tapasztalatait összegyűjtve, megkeverve és átformálva kapcsolja hozzá a jelenben alkotott új művekhez. Franz Schuberttel indít, akinek Rosamunde darabjának közjátékait három fiatal, régióbeli zeneszerző dolgozta át, teljesen szabad kezet kapva. Innen jutunk el Alexander Schubert Hellójához, amelyben a szerző egy filmen részben a nappalijából, részben más helyszínekről maga vezényli a zenekart, a hang pedig a próbák során alakul ki, ezért minden előadáson teljesen egyedi.
A két Schubert közt a román Enescu utolsó műve, a Kamaraszimfónia tizenkét szólóhangszerre és a horvát Mirela Ivičević 2018-ban írt Baby Magnify című darabja mellett két ősbemutatóra is sor kerül. Illés Márton a társszervező Sonus Alapítvány felkérésére, az Ernst von Siemens Music Foundation támogatásával írta a Ljubljana-rajzokat, Virág Anna Virág Therapy of a Bipolar Bear darabja pedig decemberben nyert díjat a MÜPA zeneműpályázatán. A koncert támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap.

Kiadó: Sonus Alapítvány