OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2021. január 8., péntek 17:23

A Sonus Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. január 8., péntek (OS) - Hello – így köszön be a zeneszerző a nappalijából a nappalinkba a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar MÜPA-ból sugárzott koncertjén, ezzel rögtön megkérdőjelezve a komolyzenével kapcsolatos berögződéseinket. Az Ajtony Csaba által vezényelt zenekar a közép-európai zenei teret egységként kezeli, és egyetlen ívben kapcsolja össze a múltat és jelent. A koncertre az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében kerül sor.

    A Schubert & Tsai. című koncert kétszáz zenei tapasztalatait összegyűjtve, megkeverve és átformálva kapcsolja hozzá a jelenben alkotott új művekhez. Franz Schuberttel indít, akinek Rosamunde darabjának közjátékait három fiatal, régióbeli zeneszerző dolgozta át, teljesen szabad kezet kapva. Innen jutunk el Alexander Schubert Hellójához, amelyben a szerző egy filmen részben a nappalijából, részben más helyszínekről maga vezényli a zenekart, a hang pedig a próbák során alakul ki, ezért minden előadáson teljesen egyedi.  
A két Schubert közt a román Enescu utolsó műve, a Kamaraszimfónia tizenkét szólóhangszerre és a horvát Mirela Ivičević 2018-ban írt Baby Magnify című darabja mellett két ősbemutatóra is sor kerül. Illés Márton a társszervező Sonus Alapítvány felkérésére, az Ernst von Siemens Music Foundation támogatásával írta a Ljubljana-rajzokat, Virág Anna Virág Therapy of a Bipolar Bear darabja pedig decemberben nyert díjat a MÜPA zeneműpályázatán. A koncert támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap.

     Kiadó: Sonus Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.