OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2021. január 11., hétfő 15:15

Az LMP parlamenti frakciója közleménye
    Budapest, 2021. január 11., hétfő (OS) - Minden anyag legyen nyilvános Paks2 földrengésbiztonságával kapcsolatban! -

    Az LMP az Országos Atomenergia Hivatalhoz és Süli János illetékes miniszterhez fordul annak érdekében, hogy a kormány minden szakmai és tudományos garanciát, tanulmányt, műszaki és geológiai alátámasztást mutasson be a magyar emberek számára, amely a paksi telephely földrengésbiztonságával összefüggésben rendelkezésre áll.

Tavaly december 29-én a Richter-skála szerinti 6,4-es horvátországi földrengés miatt a szlovéniai atomerőműben vészleállást kellett végrehajtani. A paksi bővítés telephelyének földrengésbiztonságával kapcsolatban több szakember és dokumentum is fogalmazott meg kérdéseket, évekkel ezelőtt.

Az MVM Paks II. Zrt. megbízásából készült, 2016-os geológiai tanulmány szerint a Paksi Atomerőmű telephelyének közelében több helyen is tízezer évnél fiatalabb, felszínig hatoló elmozdulásokat okozó földrengések nyomait találták. Ezekről a szakma bevonásával kell érdemi párbeszédet folytatni.

A földmozgások után a radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek majdani végleges elhelyezésére szolgáló atomtemető lehetséges helyszínének kutatását azonnal át kell értékelni!  Pécs városa pedig világosan kinyilvánította, hogy nem fogadja el a bodai atomtemető projektet, az pedig, hogy a térségben igen erőteljesen lehetett érezni a földrengéseket, még a legelvakultabb politikusok szemét is ki kell, hogy nyissa. Azonnali politikai döntést kell hozni, a Boda környéki kutatásokat le kell állítani!
Az LMP ismét határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlés elé, és elvárja valamennyi felelős testület lépését az ügyben.

Keresztes László Lóránt,
az LMP frakcióvezetője

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója


     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.