2024. április 29. hétfő

2021. január 14., csütörtök 17:15

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. január 14., csütörtök (OS) - Ombudsmanhoz fordultam a gyermekek jogait sértő beiskolázási gyakorlat miatt

Sérti a gyermekek jogait és az esélyegyenlőség érvényesülését az iskolaérettség megállapításának jelenlegi gyakorlata. A szülők holnapig nyújthatják be kérvényüket az Oktatási Hivatalhoz gyermekük beiskolázásának halasztását kérve, de az eljárással teljesen magukra hagyta őket a kormány. Nincs semmilyen szervezett tájékoztatás, az óvodapedagógusok pedig semmiféle iránymutatást nem kapnak azzal kapcsolatban, hogyan segíthetik szakmai véleményükkel a szülők kérvényezését.

Tavaly teljes felfordulást és káoszt hozott az iskolaérettség megállapításának új rendszere. A kormány kivette az óvodák kezéből a döntést és az Oktatási Hivatal bürokratáira bízta annak megállapítását, hogy indokolt-e halasztani a gyermek iskolakezdését. A tavalyi, átmeneti évben a pedagógiai szakszolgálatok szakvéleménye még kiválthatta az Oktatási Hivatal eljárását, így rengeteg szülő kérte a szakértői vizsgálatot. 2020-ban megközelítőleg 22 ezer esetben született döntés a gyermek iskolaérettségéről. Idén már csak az Oktatási Hivatalhoz fordulhatnak a szülők és csak január 15-ig. A január 11-i állás szerint 6339 kérelem érkezett be a hivatalhoz.

Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő