OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2021. január 14., csütörtök 17:15

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. január 14., csütörtök (OS) - Ombudsmanhoz fordultam a gyermekek jogait sértő beiskolázási gyakorlat miatt

    Sérti a gyermekek jogait és az esélyegyenlőség érvényesülését az iskolaérettség megállapításának jelenlegi gyakorlata. A szülők holnapig nyújthatják be kérvényüket az Oktatási Hivatalhoz gyermekük beiskolázásának halasztását kérve, de az eljárással teljesen magukra hagyta őket a kormány. Nincs semmilyen szervezett tájékoztatás, az óvodapedagógusok pedig semmiféle iránymutatást nem kapnak azzal kapcsolatban, hogyan segíthetik szakmai véleményükkel a szülők kérvényezését.

Tavaly teljes felfordulást és káoszt hozott az iskolaérettség megállapításának új rendszere. A kormány kivette az óvodák kezéből a döntést és az Oktatási Hivatal bürokratáira bízta annak megállapítását, hogy indokolt-e halasztani a gyermek iskolakezdését. A tavalyi, átmeneti évben a pedagógiai szakszolgálatok szakvéleménye még kiválthatta az Oktatási Hivatal eljárását, így rengeteg szülő kérte a szakértői vizsgálatot. 2020-ban megközelítőleg 22 ezer esetben született döntés a gyermek iskolaérettségéről. Idén már csak az Oktatási Hivatalhoz fordulhatnak a szülők és csak január 15-ig. A január 11-i állás szerint 6339 kérelem érkezett be a hivatalhoz.

     Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.