OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2021. február 26., péntek 10:19

Az Agrárminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. február 26., péntek (OS) - Márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez.

    Az Agrárminisztérium korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető.

A szőlő aranyszínű sárgaság egy veszélyes betegség a szőlőültetvényekben, amelytől a fertőzött szőlőtőkék végül kipusztulnak. A betegséget a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma okozza, amely zárlati károsítónak minősül: a megyei kormányhivatal (növényvédelmi hatóság) növény-egészségügyi zárlatot rendel el az igazolt fertőzés terjedésének megakadályozására. A károsítóval fertőzött szőlőnövényeket gyógyítani nem lehet, a védekezés csak a megelőzésre szűkül, ezért különösen fontos a szőlőültetvényekben a járványos elterjedésben szerepet játszó amerikai szőlőkabóca, mint vektor elleni növényvédőszeres védekezés.

Ezért az amerikai szőlőkabóca elleni termelői védekezéshez az Agrárminisztérium 2021-ben is támogatást nyújt. A támogatás mértéke a növényvédőszer vételárának 75%-a, hektáronként legfeljebb 12.000 forint (szőlőtermelőnként legfeljebb 240.000 forint). A szőlőültetvényekben felhasznált növényvédőszer vételárához járó támogatás két elemből áll: a növényegészségügyi megelőzés támogatása, valamint – zárlattal elrendelt terület esetén – a növényegészségügyi felszámolás támogatása.  

     Kiadó: Agrárminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.