OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2021. március 3., szerda 09:37

A Magyar Színházi Társaság közleménye
    Budapest, 2021. március 3., szerda (OS) - Életének 71. évében elhunyt dr. Balogh Gábor

        Diplomás jogászként vették őt fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Adám Ottó első rendező osztályába járt.
     Már főiskolásként segédkezett Lengyel György Régimódi történetének rendezésénél Debrecenben, s több évig hű maradt a civis városhoz. Később rendezett, Veszprémben, Miskolcon és Békéscsabán.
     "Intelligenciája és franciás műveltsége polgári humorral párosult. Ő volt az osztályban a leghiggadtabb – ő látott a legjózanabbul. Valamiképp bátyja volt mindenkinek. Egy lépésnyi távolságból szemlélte és okos tanácsokkal pallérozta a bohém társakat. Inkább volt homo doctus, mint homo faber. Talán ezért is hagyott fel később a rendezéssel – a jogászat jobban állt neki. Remek ügyvéd lett - de rejtett benső énje, a színházrendező végig ott élt a személyiségében. Egy nem gyakorló rendező egy gyakorló ügyvédben – ez volt a képlet. Jó volt a társaságában lenni" – így emlékezik Róla egykori osztálytársa, Hegyi Árpád Jutocsa.
     Kapcsolatát mindig megőrizte a színházi világgal, s az Agárdi Ilona – Pethes György házaspár végakaratát teljesítve segédkezett a Pethes-Agárdi Alapítvány létrejöttében, és haláláig aktív kurátorként segítette a fiatal színészházaspárokat.
     Emlékét megőrizzük.

     Kiadó: Magyar Színházi Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.