OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2021. április 6., kedd 09:27

Az Országgyűlés Sajtóirodája közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. április 6., kedd (OS) - Jogerősen pert nyert az Országgyűlés Hivatala és az Országgyűlés elnöke az Azonnali Média Kft. által indított perben.

    A végzést – az Azonnali Média Kft. fellebbezését követően – a másodfokú eljárás is helybenhagyta. Az immár jogerős végzés ellen a felperes újabb jogorvoslati kérelmet nyújtott be, amit a Kúria befogadott, és kimondta, hogy az első- és másodfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy az Azonnali Média Kft. által támadott jogi aktusok közigazgatási perben nem vitathatók. Az indoklás szerint a hatalmi ágak elválasztásának elvéből következően a törvényhozó hatalmi ág és annak szervei nem vonhatók a közigazgatási szervek körébe, és bár a Hivatal tevékenysége tisztán igazgatási jellegű, de egyértelműen a törvényhozó hatalmi ághoz kapcsolódik; működését alkotmányos érdek indokolja.

A Kúria megvizsgálta az Emberi Jogok Európai Bíróságának a Karácsony-ügyben, illetve a kitiltott újságírók ügyében hozott ítéleteit is, és döntésében kiemelte: mindkét ítélet indoklása egyértelművé teszi, hogy a hatalmi ágak elválasztásának elve és a parlamenti autonómia elvéből következően sem a szankcionált parlamenti képviselők, sem a kitiltott újságírók nem jogosultak arra, hogy a parlamenten kívüli – azaz bírói – jogorvoslatot élvezzenek.

     Kiadó: Országgyűlés Sajtóirodája

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.