2024. április 26. péntek

2021. április 6., kedd 14:50

A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF közleménye (1.rész)
    Budapest, 2021. április 6., kedd (OS) - A következő a mentális világjárvány lesz!Vészharangot kongatnak a szakemberek:ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket,nem avatkozunk be,a Covid19 pandémiáját a pszichés követi."Már most vannak előjelei, egyértelműen megnőtt az erőszak,mind a családokon belül,mind az utcákon,a közlekedésben,de többen fordították ezeket az indulatokat önmaguk ellen"-figyelmeztet a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum.

A jelenlegi helyzet hozta agresszió kézzel fogható.A családon belüli erőszak,a nyílt utcai konfliktusok pl.a közlekedésben,a boltokban,vagy az egyre nagyobb számú,látszólag magyarázhatatlan öngyilkosság-szám emelkedésben egyértelműen látható.Mert a társadalom olyan tökéletesen ismeretlen helyzetbe került,amelynek kezelésére nincsenek eszközei.Ez hozta magával a feszültséget,a frusztrációt,amire két reakció van:az agresszió és a regresszió.Így pl.a személy alkalmasint ellenségképet keres,ahol levezetheti azt a belső feszültségét,amit a teljes bizonytalanság okoz.Utoljára 102 évvel ezelőtt a spanyolnátha teremtett ilyen helyzetet,rögtön az első világháborút követően,több áldozatot követelve,mint maga a háború.Ma rengeteg a találgatás,semmit sem tudunk valójában biztosan,de az látszik,hogy az emberiség mennyire sebezhető és védtelen.Minden olyan dologból,ami magyarázhatatlan és bizonytalanságot szül,egy közös ellenségkép adhat kivezetést.Megpróbál mindenki arcot adni a pandémiának,ki úri huncutságnak tekinti,ki relativizálja,ki retteg.Vergődünk a bizonytalanságban,egy éve már csak azt érzékeljük,hogy egyre halnak meg az emberek,ráhatásunk pedig legalábbis eddig nem igen volt.
     Kiadó: Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.