OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2021. április 8., csütörtök 16:29

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 8., csütörtök (OS) -

    Nemzetközi Roma Nap: Közteret nevezett el Puczi Béláról a Fővárosi Önkormányzat
A Nemzetközi Roma Nap alkalmából, április 8-án Puczi Béla roma hősről elnevezett közteret avatott fel a Fővárosi Önkormányzat a Westend Bevásárló Központ, a Váci út és Nyugati tér által határolt területen.
Karácsony Gergely főpolgármester több roma szervezet kérésére kezdeményezte, hogy Puczi Béláról, az 1989-es marosvásárhelyi tüntetések roma hőséről nevezzenek el közteret Budapesten. A teret április 8-án csütörtökön, a Nemzetközi Roma Napon avatta fel a főpolgármester Setét Jenő polgárjogi aktivistával, az Idetartozunk Egyesület vezetőjével, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel és Győrffy Máté terézvárosi alpolgármesterrel. A helyszínválasztás és a köztér elnevezése szimbolikus döntés: Puczi Béla Magyarországra menekülése után, a halálát közvetlenül megelőző időszakban a Nyugati pályaudvar mellett élt hajléktalan emberként, egyedül, nyomorban.
"Puczi Béla sorsa azért lehet annyira fontos felkiáltójel számunkra, mert azt mutatja, hogy az elmúlt 30 évben hány minőségében bukott meg a magyar állam emberségből. És az, hogy most itt vagyunk, és hogy sokak számára fontos volt, hogy ezt a teret róla nevezzük el, mégis egy esélyt ad arra, hogy legalább felismerjük a hibáinkat, és próbáljuk azokat orvosolni" – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

     Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.