OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2021. április 11., vasárnap 09:36

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 11., vasárnap (OS) - A nap, amikor az emberiség rádöbbent, hova fajulhat az aljasság -

    Az ENSZ döntése nyomán április 11-e a koncentrációs táborok felszabadulásának emléknapja.

Az emberiség egyik legnagyobb bűne és szégyene, hogy a XX. században létezhettek haláltáborok, melyekben a második világháború alatt tervszerűen és ipari méretben öltek meg embereket – jórészt zsidó polgárokat. A Weimarhoz közel eső buchenwaldi koncentrációs tábor az elsők között épült és az egyik legnagyobb volt. A tábor bejárata fölé egy feliratot helyeztek: Mindenkinek, amit megérdemel (Jedem das Seine). A foglyok embertelen körülmények között éltek, éheztek, és orvosok kísérleteztek rajtuk. Buchenwaldban raboskodott többek között Jorge Semprun spanyol író, és a Nobel-díjas Kertész Imre is. Mivel ebbe a táborba sok fogoly azért került, mert a náci rezsim ellensége volt, ezért Buchenwald falai mögé a kommunista ellenállás is beférkőzött. Ennek is volt köszönhető, hogy 1945. április 11-én a foglyok felkelést robbantottak ki, és megakadályozták, hogy a felszabadító amerikai csapatok megérkezése előtt az őrök halomra gyilkolják a még életben lévő 20 ezer táborlakót.
A koncentrációs táborokba összesen 18 millió ember került, és közülük minden ötödik fogoly gyermek volt. Egyes források szerint 11 millióan haltak meg, más források 12 millió embert említenek.

     Kiadó: LMP - Magyarország Zöld Pártja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.