OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2021. május 11., kedd 11:38

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. május 11., kedd (OS) - "AZZAL SEGÍTS, HOGY NEM AKADÁLYOZOL" – EZT KÉRIK A LÁTÁSSÉRÜLT EMBEREK A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA NAPJÁN - Május 11. a közlekedési kultúra napja. A Közlekedéstudományi Egyesület által indított kezdeményezéshez 2021-ben is csatlakozik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), hogy felhívja a figyelmet a látássérült emberekre, akik gyalogosként és a közösségi közlekedésben fokozottan védtelenek.

    A fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatos megnyilvánulások szinte minden esetben arról szólnak, hogy mennyire fontos az odaforduló és megfelelő segítségnyújtás. Arról ritkábban beszélünk, hogy már azzal is sokat segíthetünk, ha nem hozunk létre akadályokat embertársainknak, akik nehezebben észlelik vagy küzdik le azokat.

A látássérült emberek jelentős része - Magyarországon többezer fő - fehérbottal közlekedik. Ez a segédeszköz nemcsak arra szolgál, hogy a vak ember kitapogassa a közvetlenül előtte található útszakaszt, de az ép látású emberek figyelmét is felhívja használója fogyatékosságára. Vannak azonban akadályok, amelyek a fehérbot segítségével is nehezen észlelhetőek. Ilyenek a főváros utcáin nagy számban heverő elektromos rollerek, melyek sok bosszúságot, esetenként balesetveszélyt jelentenek a látássérült gyalogosoknak.

A közterületen bárhol szabadon otthagyható közlekedési eszközöket használóik gyakran meggondolatlanul felejtik a járda közepén, valószínűleg bele sem gondolva abba, hogy egy látássérült vagy éppen a telefonját néző személy megbotlik bennük.

     Kiadó: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.