OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2021. június 17., csütörtök 17:10

A Magyar Urbanisztikai Társaság közleménye
    Budapest, 2021. június 17., csütörtök (OS) - A Magyar Országgyűlés a közelmúltban módosította az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényt, amely változtatás a hazai települési tervek rendszerének átalakítását jelzi. A tervezési rendszer megkezdett átalakításával kapcsolatban a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöksége megfogalmazta és közreadja álláspontját.

    Az 1966 óta a szakterületet szakembereit összefogó MUT elnöksége a tagsággal történő egyeztetés mellett a jogalkotói szándékok megértése érdekében konzultált az Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársággal, amely a részletszabályok előkészítésével kapcsolatban egyeztet társaságunkkal.

A törvénymódosítás révén a tervek számának csökkentése egy határozott elmozdulást jelent a változtatás irányába, azonban a tervezési rendszer valóságos átalakítása a további részletszabályok kidolgozásán múlik, illetve azon, hogy az új jogszabályi keretek között milyen tervezési gyakorlatok fognak kialakulni a valóságban, ezt milyen szakmai, finanszírozási és képzési folyamatok fogják támogatni. Az eddig kirajzolódott szándékokat támogathatónak látjuk, azonban a tervezési eszközrendszer megformálásához kapcsolódóan 12 pontban fogalmaztunk azokat a szempontokat, amelyek érvényesítését szükségesnek látjuk egy hatékonyabb települési tervezési fejlesztési rendszer és gyakorlat megteremtéséhez.

A nyilatkozat elérhető a Magyar Urbanisztikai Társaság honlapján.

     Kiadó: Magyar Urbanisztikai Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.